Veckans hållbara hantverk: Eldblå gör underverk av gotländsk ull

Premiär för Veckans hållbara hantverk! Först ut: Eldblå.

Första gången jag kom i kontakt med Eldblå var för drygt ett år sedan. Jag såg rustika, grovstickade plädar ligga över en bänk och ville bara sätta mig ner och vira den omkring mig resten av den kalla januaridagen.

När jag pratade med Anna Josefin Hagberg, en av dem som driver varumärket, blev jag ännu mer intresserad. Hon berättade om att många importerar ull från Nya Zeeland, för att den anses vara mindre ”stickig” än den svenska, men själva tyckte hon och kollegan Karin Kloth att de hittat en skatt i den gotländska fibern. Jag kan bara intyga.

Här kommer en liten intervju med Karin, så att hon själv får sätta ord på visionen bakom Eldblå:

Vad är idén bakom ert varumärke?

– Idén är att sälja produkter som är helt igenom tillverkade på Gotland, det vill säga all råvara kommer från ön och tillverkningen sker även här. Jag tog över verksamheten år 2000 och 2016 lanserade Anna Josefin Hagberg och jag kollektionen ”Made of Gotland”.

Varför brinner ni just för materialet ull?

– Ull är ett fantastiskt material! Olika fårraser ger helt olika ull och den gotländska pälsfibern är så mjuk, len och följsam att arbeta med. Materialet förnyas med en kapacitet på 200 procent per år, vilket är imponerande (fåren klipps vanligen två gånger per år). Ull kan ta upp fukt till nästan 50 procent och ändå värma fortfarande. Dessutom är den mer eller mindre självrengörande; vanligen behövs bara regelbunden vädring. Att se lammen och fåren beta i naturbetesmarkerna och veta att de har det bra, att de tillför oss så mycket – bibehållen mångfald, ullråvara, skinn och kött –känns fantastiskt. Dessutom finns det runt knuten och inte behöver skeppas från andra sidan jorden.

Vad är det som gör just era produkter speciella, tycker ni?

– Syftet med våra produkter är att tillhandahålla klassiska och enkla produkter som man kan använda länge, länge! Det speciella är att vi arbetar med strukturer i olika finhet, där maskan och luften är det värmande. Vi använder oss av ullens egna gråskalor.

Hur kommer det sig att ni brinner för hållbar design?

– Vi ser det som en fullständig nödvändighet att tänka in hållbar tillverkning och material. Det går hand i hand. Och ingen överkonsumtion!

Pläd från Eldblå av gotländskull

Eldbla gotland wool shawl

Filt ljus eldbla

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *