Veckans ekoshopping: 9 mjuka mattor

Finska Mum´s har fokus på hållbar produktion med schyssta löner. De vita partierna är vävda av obehandlad ull, de svarta är färgade.

Det börjar bli lite golvkallt här hemma, nu när oktoberkylan börjar komma… Dessutom börjar barnen bli så stora att jag för första gången tänker att det kan få ligga en matta även under matbordet. Så nu är jag på jakt efter fina mattor!
Men det ska helst vara mattor som är så miljövänliga som möjligt – och tillverkas på ett schysst sätt. Här är några mattor som jag gillar:

Ekologiska mattor 1

Kasthalls nya matta ”Roses” är gjord av ull, med varp av lin och baksida av polypropylen och återvunnet garn. Kvalitet som håller hela livet.

Runda mattan ”Erik” är gjord av naturmaterialet jute, diam 100 cm, 599 kr, från Dixie.

Mattan i offwhite och svart är handvävd av bomull/jute, 180×120 cm, 1 350 kr, Madam Stoltz.

En favorit bland mattillverkare är Oyyo, som jag skrivit om tidigare. Grundarna har själva anställt textilarbetare i Indien som tillverkar deras mattor av ekologisk och växtfärgad bomull. Detta för att säkerställa att vävarna får bra löner och arbetsvillkor.

 

Ekologiska mattor 2Svenska Brita Sweden gjorde från början plastmattor, men har övergått mer och mer till naturmaterial som hampa och ull. ”Tundra” i naturvitt, blågrönt, högult och laxrosa, 200×300 cm, 8 495 kr.

Runda mattan ”The World” är inte ekologisk i sig – men en del av intäkterna går till WWF.

Lagerhaus har allt fler produkter av återvunnet material i sortimentet. Svartvita ”Tempo” är gjord av återvunnen textil, 90×170 cm, 249 kr.

Grågula ”Kontrast” är gjord av återvunnen polyester och bomull, 90×150 cm, 299 kr, också Lagerhaus.

 

Läs mer här:

Designmattor av ekologisk bomull

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *