Skapa torpstil med trasmatta – hantverk som håller än idag

När jag tänker på hur mina far- och morföräldrar levde slår det mig allt oftare hur hållbart den generationen egentligen levde. Min mormor skulle aldrig få för sig att slänga mat – hon såg till att göra pytt eller ta tillvara på andra sätt. Farmor var expert på att sticka, stoppa och laga kläder. Jens farmor lät aldrig trasiga textilier förgås utan rev remsor av dem och vävde vackra trasmattor i stället. Just maten är det jag själv tänker på mest – men trots att jag uppskattar hantverk så mycket har jag aldrig sett till att lära mig något sådant själv (om man inte räknar småhålen jag lagar för hand på barnens kläder ibland…). Men det beror förstås på att vi lever helt olika liv. Min farmor jobbade, och fortsatte sedan med det – fast på hemmaplan. Jag har förstås också hushållssysslor att ta tag i om kvällarna men lägger också tid på att träna, påta i trädgården, skjutsa till barnens aktiviteter, träffa kompisar, gå på konserter och liknande som hon aldrig gjorde.

Väva var ingenting jag över huvud taget tänkte att jag skulle hålla på med för bara två år sedan – men nu står det nästan högst upp på listan över vad jag vill lära mig. Tänk att kunna väva kuddvar eller mattor i den färgskala jag själv vill, av kläder som är för trasiga för att lämna till second hand-butiken. Dessutom är trasmattor nästan ett måste i torpet, ju!

Men så inser jag att jag faktiskt inte kan pressa in en enda sak till i mitt liv och börjar surfa runt i stället. Som tur är har ju även inredningsföretagen förstått att återvunna textilier är en resurs att ta vara på. Här är några favoriter i trasmattebranschen:

Trasmatta Swedish Rags

Swedish Rags gör riktigt fina kuddar och mattor och spill från svensk textilindustri. Man kan välja storlek, mönster och färg på mattorna, helt efter egen smak.

 

Sen gillar jag Finlayson, som gick ut med en insamlingskampanj för något år sedan och samlat på sig massor av avlagda textilier. Dem har de sedan tillverkat mattor och kuddar i trasmattestil av.

Till sist har både Åhlens och Lagerhaus mattor av återvunnen bomull, den ovan heter Lima och finns hos Åhléns.

Så kan vi som inte lärt oss väva ändå njuta av trasmattelycka i torpet… 😉

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *