Miljövänliga matlådor – vilket material är bäst?

Hej jobb och skola, och hej lunch-matlådor! Själv känner jag verkligen att vardagen är tillbaka nu.
Jag är ju en sådan typ som på något sätt ändå gillar rutiner. De är sköna att ha så att man inte behöver uppfinna hjulet varje dag – och så blir det så mycket roligare när man väl bryter av från dem!

Hur som haver. Jag försöker äta lite vettigare just nu. Mer varierat och helst hemlagat att ta med i matlåda till jobbet dagen efter.
Tre flugor i en smäll, tänker jag: Det är bättre för hälsan, plånboken och miljön! I alla fall om man, som jag, ofta hamnar i att köpa lunch från Convini-kylskåpet på jobbet där det mesta är förpackat i plast och man inte riktigt vet varifrån ingredienserna kommer…

Men det var en lång utvikning. Det jag vill komma till är att jag har investerat i mer hållbara matlådor också! En i rostfritt stål och några av glas med silikonlock. Här är tips till dig som också vill plastbanta jobblunchen!
Måste inleda med den här fina matlådan, som jag såg på Formex. Den har en botten av rostfritt stål och lock av bambu, så helt plastfri.

Matlada rostfritt black blum 900ml olive

Bambu OCH rostfritt

+
Helt plastfri. Locket i bambu kan användas som skärbräda.


Inte säker mot läckage, så undvik såser och soppor.

64aptnraiz 90069382 ahlens front

Åhléns har varianter i olika storlekar. Läs mer och köp här.

Glas
+
Fri från ämnen som ftalater, PVC och bly. Har ofta tätning av silikon och fungerar då även för ”rinnigare” rätter. Går att värma i mikron, samt att diska i diskmaskin. Lätta att hitta både i fysiska butiker och på nätet (Ikea, Clas Ohlson, Laplandecostore.se etc)


Kan i värsta fall gå sönder vid snabba temperaturväxlingar eller stötar (ta dem inte direkt från frysen till mikron, till exempel). Vissa går att frysa in, andra inte, och i det förstnämnda fallet måste man tänka på att lämna utrymme för maten att expanderar när den fryser. Relativt tunga.

 Ecolunchbox matl da tri bento640x480

Det finns rätt många varianter hos Addnature. Läs mer och köp här.

Rostfritt stål

+
Håller för evigt, om man verkligen inte går in för att smälta den i typ 1000 graders värme… Släpper inte ifrån sig några syntetiska kemikalier/gifter. Tar inte åt sig eller släpper ifrån sig smaker. Återvinningsbar. Går att frysa in, och man kan oftast märka direkt på lådan med vattenlöslig tuschpenna! Funkar i diskmaskin. Finns i många butiker och på nätet (Clas Ohlson, Addnature.com etc).


Går inte att värma i mikron. Oftast är matlådor av rostfritt stål inte helt läckagefria (om de inte har tätningar av plast eller syntetmaterial). Tjocka såser funkar, men inte soppor och grytor med rinnig vätska i.

 

Bambu 5b86a68ca303c

Finns bland annat hos Ekokul, läs mer och köp här.

Bambu

+
Lätta att bära, återvinningsbara och tåliga. Bambu är ett material som växer snabbt och går att odla utan en massa bekämpningsmedel. Kolla dock om produkten är FSC-märkt. Maskindiskas på låg temperatur.


Går inte att mikra. De jag hittat funkar bara till hyfsat torr mat som exempelvis sallader utan dressing och mackor. Finns inte så många varianter än – hittade några på Ekokul.se och Frokenfraken.se.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *