Bedårande botaniska motiv från fotokungen Blossfeldt

Blossfeldt stilleben

Den som följer mig på instagram vet att det är många naturbilder och blommor i flödet. Jag tröttnar aldrig på att återuppleva vårens första blomma, fjäril, humla… och jag försöker ofta fånga dem på bild. Tittar jag tillbaka på samma månad för ett eller två år sedan är det typ samma motiv som dyker upp om och om igen. 🙂
Jag använder bara min mobilkamera men drömmer om att investera i en riktig kamera så att jag kan ta mer detaljerade och ”artsy” bilder på flora och fauna.

En som verkligen var expert på det är tysken Karl Blossfeldt. Han arbetade egentligen som skulpturlärare och använde sin fotosamling för att undervisa sina elever i naturens mönster, men efter att verken ställdes ut på galleri i Berlin 1926 förvandlades läraren till fotokonstnär. 1928 publicerades boken Urformen der Kunst som kom att bli en av 1900-talets viktigaste och mest älskade fotoböcker.

Det som gör hans motiv så speciella är att de är så närgångna och råa på något vis, tycker jag. Men samtidigt så vackra.
Blossfeldt var helt och hållet självlärd och byggde egna kameror som gjorde det möjligt att fotografera växter under förstoringsglas!
Snart kommer motiven att vara tillgängliga igen, eftersom Tres PR tillsammans med Sköna Ting har tagit fram posters, kort och anteckningsböcker med hans klassiska originalmotiv – i samarbete med Karl Blossfeldt Archive förstås. Kolla in några av motiven här.

Blossfeldt botaniskt

Blossfeldt botaniskt motiv close up

Och gå in instakontot @blossfeldt.print om du vill se mer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *